Напук на Тръмп US сенатът одобри финансиране за еко-дейностите на ООН

Комитетът по бюджетните кредити към американския Сенат одобри законопроект за разходите, който предвижда 10 милиона долара за органа на ООН за борба с изменението на климата, съблюдаващ Парижкото споразумение за климата. Това стана въпреки решението на президента Доналд Тръмп да спре финансирането му.

30-членният панел на Сената, който разпределя федерални средства на различни държавни агенции и организации, одобри законопроекта за разходи за държавния департамент и чуждестранните операции в размер на 51 милиарда долара. Той включва изменение, което продължава финансирането на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, както и научната организация на Междуправителствения комитет по изменение на климата.

Изменението бе одобрено, въпреки че предложението за бюджет за 2018 г., което Тръмп представи по-рано тази година, елиминира каквато и да е подкрепа за механизми за финансиране на проекти за климатични промени в развиващите се страни.

Съединените щати все още са страна по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (UNFCCC) от 1992 г., която контролира Парижкото споразумение, макар че през юни Тръмп обяви, че ще изтегли страната от глобалния пакт за климата и ще прекрати финансирането на Зеления фонд за климата, подкрепящ проекти за чиста енергия и климатична адаптация в уязвимите страни.

Съединените щати обикновено допринася с около 20% за бюджета на UNFCCC.

Сенаторът-демократ Джеф Меркли от Орегон, автор на изменението, заяви в Twitter в четвъртък: „Въпреки опасното решение на Доналд Тръмп за Парижкото споразумение и нежеланието у да действа, ние можем и ще се борим за изменението на климата“.

Поправката мина с 16 срещу 14. Републиканските сенатори Сюзън Колинс от Мейн и Ламар Александър от Тенеси с гласували „за“, както всички демократи в комисията, освен Джо Манчин от Западна Вирджиния.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*