Германия ще се размине с целите за климата за 2020 г.

Германия ще се размине с целта си да намали емисиите на въглероден диоксид (CO2) с далеч по-голям марж, отколкото се смяташе досега, според нови данни от края на миналата седмица. Правителството на канцлера Ангела Меркел вече призна, че няма да постигне целта си да намали емисиите с 40% до 2020 г. спрямо нивата от 1990 г. Разминаването ще е с с около пет процентни пункта.

Но мозъчният тръст Agora Energiewende заяви в четвъртък, че – според новите му прогнози – Германия ще постигне едва едва 30% намаление поради силния икономически растеж и имиграцията. „Само 30%, вместо 40% по-малко въглероден диоксид, не е малко, а огромно отдалечаване от целите за климата за 2020 г.“, заяви директорът на Agora Патрик Грайшейн.

Някога наречена „климатичният канцлер“ заради натиска спрямо други богати държави да се справят с изменението на климата, Меркел е подложена на огън заради това, че не е нправила така, че Германия да напредва достатъчно бързо в посока намаляванена зависимостта си от изкопаемите горива, докато се оттегля от ядрената енергетика.

Agora подкрепя амбициозното, но скъпо решение на Германия за оттегляне от от изкопаемите горива и преход към възобновяеми енергийни източници. Тръстът често претегля политиките на министерствата в Берлин.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*