Jaguar Land Rover ще произвежда само електрически или хибридни автомобили от 2020 г.

Jaguar Land Rover оповести, че спре да произвежда автомобили, задвижвани само от двигатели с вътрешно горене. Това стана два месеца след като Volvo обеща да стори същото.

Британският производител обеща, че всички нови модели от 2020 г. ще бъдат напълно електрически или хибридни. Това е голяма стъпка напред след представянето на една концептуална електрическа кола през ноември миналата година.

Планът става факт след като шотландското правителство заяви, че ще предприеме действия за постепенно премахване на необходимостта от бензинови и дизелови автомобили към 2032 г. Това е с осем години по-рано от Обединеното кралство и Франция.

„Всяка нова линия коли на Jaguar Land Rover ще бъде електрифицирана от 2020 г. Това ще даде на нашите клиенти още по-голям избор,“ заяви д-р Ралф Спет, главен изпълнителен директор на JLR.

Автомобилите, задвижвани от батерии, са начин за фирмата да увеличи работната си сила от 40 000 души, посочи Спет. Освен това обаче емисиите на бензиновите и дизеловите автомобили на автомобилопроизводителя трябва да бъдат ограничени, така че електрическото задвижване е това, с което компанията ще отговори на строгите нови европейски въглеродни цели. Средните емисии на CO2 от автомобилите JLR са 164 грама на километър за 2015 г. Това е далеч от целта от 95 грама, която производителят трябва да достигне до 2021 г.

JLR, която е дъщерно дружество на индийския конгломерат Tata, не произвежда електрически автомобили. Фирмата обаче планира да започне изграждането на производствените версии на своя SUV с батерии през следващата година. I-Pace ще има пробег от 500 км.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*