Индия купува 10 000 електрически автобуса

Правителството на Индия планира да стартира схема за доставка на електрически превозни средства, за да насърчи по-чистия транспорт в страната. Това обяви високопоставен служител, който подготвя прехода на страната от автомобилите, задвижвани с изкопаеми горива, съобщи Bloomberg.

Правителството планира да купи 10 000 електрически автобуса през следващите 15 месеца. Наред с това кабинетът предвижда купуването на 50 000 триколесни превозни срества до ноември, каза Ашок Джуунхунава, главен съветник в Министерството на енергетиката и новата и възобновяемата енергия, по време на годишната конвенция на Дружеството на индийските автомобилни производители в Ню Делхи.

Ходът е логична стъпка в светлината на целта на премиера Нарендра Моди да превърне Индия в страна с изцяло електрически транспорт до 2030 г. Създадена е работна група от министри, която да осигури прехода в опит страната да намали вноса на петрол и да намали замърсяването. Електрическите превозни средства се облагат с 12% съгласно новия режим за облагане на стоките и услугите на Индия. Другите автомобили се облагат с базова ставка от 28 процента с допълнителна такса в зависимост от размера и капацитета на двигателя.

Решението на кабинета оживи пазара в Индия. Акциите на производителите на електрически автомобили скочиха след съобщението на Джуунхунава, както и тези на производителите на батерии.

1 коментар

  1. Имам едно чуство, че дори мангалите ще ни минат… само ние с гомната напред!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*