Jaguar електрифицира „най-красивата кола, правена някога“

„Най-красивата кола, правена някога“, вече ще има своя електрическа версия. Това обяви Jaguar за своята носа Jaguar E-type.

През 1961 г. Jaguar Jaguar E-type е обявена за като един от най-добре изглеждащите автомобили на всички времена. Дори Енцо Ферари го нарича „най-красивата кола, която някога е направена“. Днес тя е преродена в E-type Zero.

За да създаде E-type Zero, Jaguar стартира с Jaguar E-type Roadster серия 1.5 от 1968 г. Неговият шестцилиндров двигател с вътрешно горене е заменен с електрическо задвижване с 295 конски сили. Вградената литиево-йонна батерия има същите размери и тегло като оригиналния двигател и дори е поставена на същото място.

На фона на новия електрически двигател и неговите компоненти Jaguar все пак е успяла да намали теглото на оригиналния автомобил. Общото тегло е с 80 кг по-малко в сравнение с оригиналния E-type. Това означава, че той се задвижва и се държи точно като оригиналния E-Type, като същевременно излъчва нулеви емисии.

Благодарение на електрическото си задвижване E-type Zero всъщност е по-бърз от оригиналния си предшественик с време от 5,5 секунди за 0-100 км/ч. Това е около една секунда по-бързо от оригинала.

„Интегрирахме новия електрически силов агрегат в съществуващата конструкция на E-type, което означава, че конвенционален двигател може да бъде монтиран отново по всяко време. Смятаме, че това е важно, тъй като осигурява период от време, през който Jaguar остава верен на своето ДНК“, каза Тим Ханиг, директор на Jaguar Land Rover Classic.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*