Вятърната енергия във Великобритания е вече по-евтина от ядрената

Цената на електроенергията от офшорни вятърни инсталации във Великобритания се е понижила под нивото, гарантирано за скандалната атомна електроцентрала „Хинкли Пойнт“, което поставя под въпрос смисъла на изграждането на огромната атомна електроцентрала.

Департаментът за бизнес, енергийни и индустриални стратегии оповести в понеделник резултатите от търговете за три нови вятърни офшорни ферми с държавни субсидии.

DONG Energy от Дания спечели търга за изграждането на Hornsea Two, която ще се превърне в най-голямата офшорна вятърна централа в света край бреговете на Йоркшир в Северна Англия. Германската Innogy и Statkraft от Норвегия спечелиха търга за Triton Knoll в Линкълншир в Източна Англия, а Moray в Шотландия бе спечелена от консорциум, състоящ се от EDP Renovaveis от Португалия и ENGIE от Франция.

Цените, до които се достигна, са 74,75 британски лири (82,36 евро, $98,52) на мегаватчас за проектите, които ще бъдат готови през 2021/2022, и до 57,50 лири за проектите, които ще са завършени през 2022/2023.

Така цената на офшорната вятърна енергия спадна далеч под тази на ядрената енергия. Планираната цена за електричеството от планираната електроцентрала „Хинкли“ получи субсидии от 92,50 лири за мегаватчас. Гигантският проект „Хинкели“ бе възложен миналата година на френско-китайски консорциум, воден от френския гигант EDF, но страда от дълги закъснения и надхвърляне на разходите.

„Днешните резултати означават, че енергията от наземните и офшорните ветроенергийни системи вече е по-евтина от тази от газта и ядрената енергия“, отбеляза търговският орган RenewableUK в изявление в понеделник.

Сдружението за ядрена промишленост обаче предупреди в друго изявление, че „само една технология не може да реши енергийното предизвикателство на Обединеното кралство“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*