Uber ще помага на шофьорите в Лондон да преминат към по-чисти автомобили

Uber обяви създаването на Фонд за чист въздух в Лондон в размер на 150 млн. лири, за да помогне на местните шофьори да преминат към по-чисти превозни средства. Това е част от нова стратегия за постепенно премахване на дизеловите автомобили в полза на хибридни и изцяло електрически превозни средства края на 2019 г.

Обявявайки своя „План за чист въздух“, Uber заяви, че всички пътувания в Лондон, направени чрез стандартната услуга uberX, ще се извършват чрез ЕПС или хибриди до 2020 г. Тогава ще влезе в сила планираната за британската столица „ултра-нискоемисионна зона“ (ULEZ). Компанията добави, че към същата дата вече няма да бъдат достъпни дизелови автомобили чрез приложението.

Фирмата има 40 000 регистрирани шофьори само в столицата на Великобритания. Тя потвърди, че ще помогне и на шофьорите в останалата част на Обединеното кралство да преминат към електрически или хибридни модели до края на 2022 г.

През следващите седмици в центъра на Лондон ще бъде инсталирана мрежа от бързи зарядни устройства с марката Uber. Първоначално тя ще бъде достъпна само за шофьорите на Uber с електрически автомобили.

Като част от плана водачите на Uber ще получат помощ в размер на 5 000 лири, за да им се помогне да преминат към по-чисти превозни средства чрез новия Фонд за чист въздух с бюджет 150 млн. лири. Първоначалната инвестиция ще бъде около 2 млн. лири. Наред с това водачите, включени в схемата, ще получават и допълнителни 35 пени за всяко пътуване чрез Uber в столицата.

Uber планира и да пусне собствена схема за отказ от дизеловите авотомобили. От следващия месец тя ще започне програма, съгласно която ще даде по 1500 лири на първите 1 000 лондончани, които се откажат от по-старите си дизелови автомобили, с клас, по-нисък от „Евро 4“, и ги заменят с нови коли.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*