Датско училище е покрито с над 12 000 морско-зелени слънчеви панели

Това училище с площ от 25 000 квадратни метра в Дания е покрито с 12 000 слънчеви панела, които осигуряват повече от половината от електроенергията, необходима на школото. За разлика от повечето сгради, захранвани от слънчева енергия, панелите не са монтирани само на покрива. Всъщност повече от 6000 квадратни метра от фасадата е покрита с фотоволтаици, които са тонирани в морско-зелено.

Дните, в които хорт се чудеха как да скрият грозноватите слънчеви масиви, избледняват и остават в миналото. Cпроектът за Международното училище Нордваан на C.F. Møller в Копенхаген използва слънчеви панели и за производство на чиста енергия, и като част от естетиката на сградата.

Слънчевите панели са разработени от швейцарския изследователски институт EPFL (École Polytechnique Fédérale de Lausanne). Панелите са всъщност прозрачни; красивият морско-зелен цвят е резултат от технологията, при която се полагат фини частици върху стъклената повърхност, създавайки нюанс. Резултатът е, че отразената светлина има зелен оттенък, който варира в зависимост от интензивността на светлината и наклона. В крайна сметка всичко това придава на училището привлекателен външен вид, при който красотата е съчетана с функционалност и екологичност.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*