ЕС: Италианската забрана за ГМО е незаконна

Върховният съд на Европа реши в сряда, че Италия няма право да забранява производството на генетично модифицирана царевица, одобрена от ЕС, тъй като не е доказала наличието на сериозен риск за общественото здраве или околната среда.
Европейският съюз одобри използването на ГМО царевицата MON 810 на Monsanto през 1998 г. Италианското правителство обаче поиска от Европейската комисия да я забрани през 2013 г., след като две италиански научни изследвания поставиха под съмнение безопасността й.

Сегфа комисията заключава, че Италия не е имала основание да направи това, тъй като Европейският орган по безопасността е стигнал до заключението, че царевицата е безопасна.

Италия все пак реши да забрани отглеждането на MON 810. През 2014 г. страната даже санкционира редица земеделски стопани, които продължават да я отглеждат.

Съдът на Европейските общности постанови, че освен ако няма значителни доказателства, че ГМО представляват сериозен риск за здравето на хората или животните или за околната среда, държавите-членки не могат да предприемат мерки за забрана на тяхното използване.

ЕС ревизира правилата, уреждащи одобренията за ГМО, през 2015 г. Съгласно новите правила държавите-членки могат да се откажат от разрешаването на отглеждането на ГМО по време на процеса на разрешаване. Те могат също така да търсят възможност за отказ на по-късен етап, но само ако се позовават на основателни причини.

1 коментар

  1. Дано точно тези кретени, от еврогейския съд до един да установят лично на себе си, че рак предизвикан от гмо няма да ги направи по-щастливи.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*