Германия прие първия в света „етичен кодекс“ за безпилотни автомобили

„Хората преди животните и имуществото. Без дискриминация по отношение на това кой трябва да оцелее. Предпазни мерки срещу злонамерени хакери“. Това са само някои от първите в света етични правила, които ще се прилагат в Германия по отношение на програмирането на безпилотни превозни средства.

Федералният министър на транспорта Александър Добринд представи доклад за автоматизираното управление на автомобили пред правителството на Германия миналия месец. Докладът е дело на „Етична комисия по автоматизирано шофиране“, експертна група от учени и правни експерти. Докладът отбелязва технологичния напредък, постигнат с цел увеличаване на автоматизацията на автомобилите, за да са по-безопасни и с по-малко злополуки, но добавя:

„Въпреки това, на нивото на технологично възможното днес … няма да бъде възможно да се предотвратят напълно произшествията. Затова от решаващо значение вземането на решения при програмирането на софтуера за условни и високо автоматизирани системи за управление“.

В доклада са изброени 20 насоки, които автомобилната индустрия трябва да има предвид при разработването на автоматизирани системи за задвижване.

Кабинетът прие насоките. Това го превърна в първото правителство в света, което има етичен кодекс за безпилотни превозни средства.

Докладът позволява на немските производители на автомобили да запазят технологичното си лидерство, което е ярък пример за останалата част от света.

Насоките ще бъдат преразгледани след две години употреба. Несъмнено ще има нужда от „фино настройване“ в светлината на опита, който ще бъде натрупан през следващите години.

Насоките са достатъчно обосновани и достатъчно изчерпателни, за да осигурят правно основание немските производители на автомобили да продължат да развиват плановете си.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*