Нова авто-гума се приспособява към условията на пътя

Повечето от нас не обръщат внимание на гумите на автомобила си, освен ако нямат проблем – но Continental наскоро представи две технологии, които могат да обръщат внимание на гумите вместо човека. Едната технология сигнализира, когато гумата се повереди. Другата може да променя ширината на контактната зона и налягането на гумите за по-добро сцепление при хлъзгави или неравни пътища.

Continental представи новите си автомобилни технологии, ContiSense и ContiAdapt, на автомобилното изложение във Франкфурт.

С помощта на сензори, вградени в гумата, ContiSense измерва температурата и дълбочината на протектора. След това изпраща тези данни на водача чрез Bluetooth – тоест към неговия смартфон или към приемник на автомобила. Ако гвоздей, острие или нещо друго пробие гумата, ContiSense веднага съобщава това на водача, съобщавайки за проблема преди останалите бордови системи.

ContiAdapt поема по-активна роля за функционалността на гумите. Микрокомпресори в колелетата могат сами да регулират налягането в гумите. Системата може да промени големината на контактната зона за оптимизиране на сцеплението според различните условия на пътя. Има четири предварително определени състояния, така че гумата може лесно да се движи мокри, хлъзгави, неравни или нормални терени. Continental казва, че системата също така позволява регулирането до постигане на много ниско налягане в гумите, когато например колата се движи в дълбок сняг.

Налице е и концептуална гума, включваща и двете технологии. Очаква се скоро двете технологии да бъдат добавени към портфолиото на Continental, което включва и технологии за автоматично запечатване на дупки в гумите и за намаляване на шума при движение.

Изображения: Continental

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*