Законодателите в ЕС подкрепят включването на горите за балансиране на CO2 емисиите

Европейският парламент подкрепи предложение, според което страните от ЕС ще балансират своите емисии на въглероден двуокис чрез абсорбиране на парникови газове посредством горите и земеделските земи.

Планът, приет с 532 срещу 144, изисква държавите-членки да постигнат баланс до 2030 г. Законодателите добавиха, че поглъщането на СО2 трябва да надвишава емисиите от 2030 г.

„Не трябва да забравяме, че тъй като няма да можем напълно да спрем емисиите на парникови газове в промишлеността, но трябва да ги намалим драстично, нашите гори могат да отстранят повече, отколкото да отделят“, каза Норбърт Линс, водещ преговарящ на Европейския парламент.

Основното референтно ниво за всяка държава ще бъде определено чрез оценка на средните емисии и усвояване на управляваните гори в дадената страна.

Ако абсорбцията надхвърли емисиите за първия петгодишен период, кредитът може да бъде „банкиран“ за втори петгодишен период до 2030 г. в дадената страна въз основа на количеството, поето от дърветата, от които са произведени материалите.

Групата на европейските организации в областта на горското стопанство, земеделието, дървобработването и хартията приветстваха решението в съвместно изявление. „От решаващо значение е Европейският съюз да продължава да насърчава използването на вътрешните горски ресурси и развитието на цялата верига на добвена стойност, която се основава на горите“, се казва в изявлението на групата.

Предложението е част от по-голям пакет за климата, представен от Комисията миналата година, за да се постигне общата цел на блока да намали емисиите на парникови газове до най-малко 40% под нивата от 1990 г. до 2030 г.

1 коментар

  1. Дай Боже! Но ще трябва да се вземат мерки срещу бракониерите, не само за горите, но и за фауната! Някога във Велинград, в началото на гората имаше паметна плоча на горски, убит от бракониери преди Втората световна война. не зная дали стои още там, но съм чел, че и в други страни бракониерите понякога посягат срещу служителите на реда.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*