САЩ инвестира 62 милиона долара в концентрирана слънчева енергия?

Американското Министерство на енергетиката (DOE) наскоро обяви огромна инвестиция в разработването на системи за концентрирана слънчева енергия (CSP). Наскоро соларната индустрия постигна своята цел за развитието на слънчевата енергия „SunShot Initiatve” за 2020 г., така че DOE сега разглежда нови инвестиционни приоритети.

Според скорошнп прессъобщение, DOE ще инвестира до 82 млн. долара в научни изследвания: 62 млн. долара за CSP и 20 млн. долара за технологии за силова електроника, фокусирайки се върху новите технологии. Според анализатори на MIT, експертите на DOE навярно смятат, че CSP може да подобри стабилността на електро-мрежата в дългосрочен план, тъй като CSP централите могат да съхраняват енергия във вид на топлина и да продължат да произвеждат електричество тогава, когато няма слънчева светлина.

Проблемът е, че енергията, която се генерира чрез концентриращи системи, е по-скъпа от тази от фотоволтаиците. Според MIT Technology Review, има подозрения, че DOE може да реши да намали подкрепата си за фотоволтаиката. От друга страна способността на CSP технологията да съхранява енергия е нейно силно предимство. Изследователят по енергийна политика Дейвид Виктор от Калифорнийския университет в Сан Диего казва, че инвестирането в CSP има много смисъл. Пред MIT Technology Review той коментира: „Общото ми впечатление е, че имаме сравнително свръх-инвестиране във фотоволтаика и слабо инвестиране в концентрирана слънчева енергия“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*