Китайската столица забранява зимното строителство заради въздуха

Пекин ще преустанови изграждането на големи обществени проекти тази зима, за да подобри качество на въздуха в столицата, съобщиха официалните медии в неделя, цитирайки общинската комисия за жилищно строителство и развитие на градските и селските райони.

Всички строежи на пътища и водни проекти, както и разрушаване на жилища, ще бъдат забранени от 15 ноември до 15 март в шестте големи квартала на града и околните предградия, се казва в доклада на Ксинхуа. Периодът обхваща четирите месеца, когато се осигурява отопление за жилищните и други сгради в града.

За четвърта година Китай е „на война срещу замърсяването“. Целта е да се намалят щетите, причинени от десетилетия бурен икономически растеж – смогът е големите градове е смъртоносен, както е и замърсяването на водата и почвата. Равносметката е стотици хиляди ранни смъртни случаи.

Пекин обеща да наложи тежки ограничения за промишлеността и транспорта в северната част на страната тази зима, за да отговори на целите за намаляване на смога.

За столицата целта е да се намалят въздушните частици, известни като PM2.5, с повече от една четвърт от нивата им за 2012 г. и да се доведат до средни концентрации не повече от 60 микрограма на кубичен метър.

Все пак някои „големи, жизеноважни проекти“, като железопътни линии, летища и социални жилища могат да бъдат продължени, при условие, че са одобрени от комисията.

Нарушенията на новите правила ще бъдат строго наказвани, обещава правителството.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*