Пеша на училище – не е страшно!

Децата могат да ходят на училище не само с автомобил – те могат да се придвижват пеш, с колело, с градския транспорт. За да докажат това, три училища в София започнаха инициативата „Пеша на училище“. Кампанията е на „Зелена София“ и цели да окуражи родителите на ученици в първи клас да използват устойчивите методи на транспорт за ходене на училище.

Замърсяването на въздуха е проблем в цяла София, но по време на учебната година той е особено сериозен точно около училищата. Много от тях са разположени на големи и натоварени улици. Освен това в последните години е практика родителите да возят децата си с кола, паркирайки около входовете, което води до огромни задръствания, а работещите двигатели бълват във въздуха вредни газове и твърди частици. Така на практика точно около училищата, къдто трябва да е най-чисто, се получава особено висока концентрация на отрови във въздуха.

В пилотното си издание инициативата включва три училища с над 450 първокласника и техните родители: 2 СУ „Акад. Емилиян Станев“, 96 СОУ „Лев Николаевич Толстой“ и 138 СУ „Проф. Васил Златарски“. Доброволци ще помагат на учениците да преминават безопасно през пешеходните пътеки в районите на училищата. В дните на провеждането на кампанията, до 22 септември, доброволците ще спират движението на автомобили през пешеходните пътеки в часовете между 07:00 и 08:30. те ще имат светлоотразителни жилетки и специални „палки“ с анимирани зебри.

По време на подготовката на инициативата са изследвани пешеходните маршрути в районите около училищата с цел подобряване на инфрастрктурата – тротоари, улично осветление, пешеходни пътеки. Установено е, че достъпът до училищата е затруднен за пешеходците заради тесни тротоари, паркирали автомобили или ремонти.

В дългосрочен план инициативата ще обхване и други столични училища. Родители на деца от други училища също могат да заявят желание да организират подобна помощ за своите деца. Целта, в крайна сметка, е заедно да подобрим мобилността и въздуха в София. Желаещите могат да се свържат с екипа на „Зелена София“ на имейл info@sofiagreen.bg.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*