Светъл дом за библиофили с котки е изграден от рециклирани материали

Ако сте библиофил, който обича котките, се подгответе да се очаровате от този светъл дом, който се намира в Ню Йорк. Barker Freeman Design Office (BFDO Architects) преобразува редица къщи в Уиндзор Терас, Бруклин, в „Дома на книголюбците с котки“. Обновеното жилище е построено с материали, рециклирани от оригиналната архитектура, където е възможно, и разполага с огромна вградена стена за книги и специални кътчета за котки.

Клиентите, двойка поети, помолили BFDO Architects да внесат цвят и светлина в старата им къща в Бруклин. Същевременно искали условия за работа с място за обширната им колекция от произведения на изкуството и книги. Литературната двойка също така поискала обновяването да включва специална зона за движение циркулация за техните две срамежливи котки, които обичат да се крият на малки и големи места.

Архитектите започнали процеса на обновяване, като изчистили фасадата и тонирали предната врата в ярко червено. Те изтърбушили интериора – първоначално тъмен, мразовит и тесен – и съборили стените, за да създадат открито и просторно пространство и да го пребоядисат за ярки бели стени. Високи задни прозорци и тавански прозорец наводняват интериора с естествена светлина. Основният етаж се състои от обширно базово жилищно пространство с привличащи окото лавици за книги в единия край. Те са оборудвани със специални плоскости, които позволяват на котките да се движат из стаята. „лавиците образуват стълбица за котките, за да се изкачат на широк отворен вътрешен перваз, където могат да наблюдават дейностите отвисоко“, казват архитектите. „Вратите с мини-вратички позволяват на котките да имат достъп до стаите във всеки край на къщата.“

В допълнение към хола основният етаж включва медийна зала, кът за хранене и кухня. На горния етаж се помещава студиото с балкон, както и скрито „гнездо“ от дърво, рециклирано от стария дом.

Най-долното ниво е „зона без котки“, включваща тренировъчно пространство и гостна стая.

Материалите в дома са рециклирани от старата къща: архитектите повторно са използвали съществуващите дървени врати от, дръжки и железария, а също и пребоядисания чамов под.

 

 

 

Снимки: Francis Dzikowski/OTTO

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*