Най-голямата градска ферма в Америка ще се появи в Питсбърг

Питсбърг – град с минало, белязано от дима на тежката индустрия – ще може скоро да се гордее с най-голямата градска ферма в САЩ. Градската ферма „Хилтоп“ с площ от 23 акра ще бъде разположена в южната част на града. Мястото е район, в който има недостиг на магазини за хранителни стоки. Фермата ще помогне за достъп до свежи, пресни плодове и зеленчуци за жителите на района.

Въглища, стомана и различни производства някога са процъфтявали в Питсбърг. Градът обаче претърпява индустриален упадък през 50-те години на миналия век. В ново време здравната индустрия помага за съживяването на града, но кварталите по външния пръстен на Питсбърг все още са не особено оживени. Това е мястото, където Hilltop Alliance – фирмата зад проекта за градска ферма „Хилтоп“ – ще се развихри. Вдъхновява ги и това, че градът е дом на най-големия процент от хората, живеещи в райони с нисък достъп до магазини за храна в категорията градове с 250 000 до 500 000 души, според доклад на Министерството на финансите на САЩ за 2012 г.

Градската ферма „Хилтоп“ може да предложи отговор на проблемите, пред които са изправени жителите на Питсбърг. Фермата ще заема пространство, където някога е имало евтини жилища за бедните. Според изпълнителния директор Алкон Сукеник, „земята просто пустеела, стояла оградена и изглеждала много апокалиптично“.

Скоро на тази земя хората ще отглеждат зимен грах и други зеленчуци. Ще има овощна градина и „младежка ферма“. Предвидено е да се създаде и програма тип „Инкубатор“ за млади фермери с терен от 3,35 акра и градина с 57 парцела. Ще има и земеделско стопанство (CSA), поддържано от общността. Също така част от градската ферма ще бъде хале за събития с до 200 човека и място за провеждане на фермерския пазар.

Според страницата на фермата в социалната мрежа Facebook, подходът за изграждането на фермата включва зелена инфраструктура, енергийно ефективни сгради, управление на дъждовната вода, засаждане на местни растения. Планът е фермата да бъде открита през 2019 година.

Графики: Hilltop Urban Farm Facebook

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*