Десетки японски градове тихо работят за „откъсване“ от мрежата

соларен покрив

Десетки градове и села в Япония тихо работят за евентуалното си откъсване от традиционната електрическа система в полза на по-гъвкав модел за генериране и съхраняване на енергия. След значителните щети, причинени от земетресението и цунамито през 2011 г. във Фукушима, много японски общини се преустроиха, за да бъдат по-добре оборудвани за 21-ви век. Това стана чрез Националната програма за устойчивост в страната. Програмата предлага 3,72 трлн. йени (33,32 млрд. долара) финансиране всяка финансова година – финансов ресурс, който може да бъде разпределен на местните общности, които искат да станат енергийно независими и да добиват електроенергия на местно ниво.

„От случая с Фукушима започна постепенно разработване на политики за реализиране на този тип местна автономия, преход към парадигмата за местното производство и потребление“, казва Андрю Деуит, професор по енергийна политика в университета „Риккю““ в Токио. Въпреки че Програмата за устойчивост беше създадена за възстановяване и приспособяване към природни бедствия, тя де факто се преобрази в мощен инструмент за борба срещу изменението на климата. „По време на Голямото земетресение в източна Япония ние не можехме да си осигурим електричество и трябваше да преживеем невероятни трудности“, заяви Юсуке Ацуми, мениджър на HOPE – комунално дружество, създадено за обслужване на този нов „локализиран“ енергиен модел. При някогашната система срив на електрозахранването на едно място би довел до повсеместни прекъсвания на електрозахранването. „Но независимата, разпределена мрежа от микро-гридове може да поддържа енергията, дори ако наоколо има прекъсвания“.

При възстановяването си от земетресение, унищожило 75% от домовете си и убило 1100 жители, градчето Хигаши Мацушима решава да изгради микро-грид и децентрализирано производство на енергия от възобновяеми източници. Това позволява на града да произвежда, към момента, 25% от електричеството, което му е нужно. Освен това градът е инсталирал батерии, способни да съхраняват достатъчно енергия, за да захранват града три дена при липса на достъп до мрежата.

„Вървим към деня, в който няма да строим големи електроцентрали“, каза Такао Кашиваги, застъпник на възобновяемата енергия, който ръководи Съвета за насърчаване на новата енергия (СННЕ) енергетиката и е създал първия умен град в Япония. „Вместо това ще разполагаме с разпределени електроенергийни системи, в които има малки системи за захранване в близост до зоните на потребление“. В светлината на успеха на програмата японското правителство се стреми да увеличи финансирането за програмата за устойчивост с 24% през следващата финансова година.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*