Амстердам превръща стар затвор в квартал, генериращ зелена енергия

В Билмербаджи, бивш затвор в Амстердам, ще изгрее слънце скоро. Холандското правителство използва ОМА да разработи генерален план за терена от 7.5 хектара, както и значителна част от сградата със смесено предназначение и с площ от 135 000 квадратни метра. Проектиран съвместно с архитектите FABRICATION и LOLA Landscape, новият генерален план ще превърне емблематичните шест кули от затвора в нов сграден коммплекс, енергийно неутрален, захранван от възобновяеми енергийни източници, изграден предимно от рециклирани материали.

Построен през 70-те години близо до железопътната гара Амстел, затворският комплекс Билмербаджи е добре позната градска забележителност, която окончателно е затворена през юни 2016 г. Шестте свързани кули и административната сграда на бившия затвор са разположени в географския център на новия проект. Тази структура го прави „зрял“ за прераждането в ново жизнено пространство за хората и за техните културни мероприятия. Новият проект Bajes Kwartier с площ от 7,5 хектара концептуално ще запази „островния характер“ на някогашния затвор. Проектът ще използва повторно строителните материали от старата сграда. Панелните елементи от съществуващите стени ще бъдат рециклирани като облицовка за новите жилищни сгради, а решетките ще бъдат рециклирани в балюстради. Вратите на килиите ще се използват повторно – като странични панели за пешеходни мостове.

Bajes Kwartier ще се превърне в среда без автомобили и ще се фокусира върху удобствата за пешеходците и велосипедистите. Основният план включва приблизително 1 350 жилищни единици, които включват жилища под наем и луксозни жилища. 30% са заделени за жилища на достъпни цени. Повечето затворнически кули ще бъдат разрушени, но една от тях ще остане и ще бъде превърната в „зелена кула“ с вертикален парк и зона за градско земеделие. Централно разположената административна сграда ще бъде превърната в център за изкуства и дизайн. В комплекса ще има още ресторант, здравен център, училище, паркове, водни обекти и подземен паркинг.

Всички нови сгради ще бъдат енергийно неутрални, благодарение на изключителната изолация и енергоспестяващия дизайн. Слънчева енергия и енергия от биомаса ще подпомагат електрозахранването. Близо 100% от съществуващия строителен материал ще бъде използван отново или рециклиран. Проектът по план трябва да започне в началото на 2018 г.

Рендери: OMA

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*