Първият в Австралия въглеродно положителен и нулевоенергиен дом е изграден от нетоксични материали

Първият в Австралия въглеродно позитивен и безотпадъчен дом с енергиен рейтинг „10 Star“ се появи в Кейп Патерсън, Виктория. Проектиран съвместно с Clare Cousin Architects, този впечатляващ дом е един от най-новите проекти на „The Sociable Weaver“ – иновативна дизайнерска и строителна компания, която създава достъпни, красиви и устойчиви архитектурни жилища за масите. Крайбрежният дом, наречен „10 Star“ заради ейергийния рейтинг, се отоплява и охлажда естествено благодарение на пасивни слънчеви стратегии. Домът поддържа комфортни вътрешни температури целогодишно, дори и в средата на зимата.

Построен сред крйбрежната зеленина, домът е постоянно отворен за обществеността като образец, от който да се образоват архитекти, строители и студенти по устойчива архитектура. Създателите му са взели предвид всички аспекти на реалното жилище, от строителните материали до леглата, за да удовлетворят строгите изисквания за устойчивост, достъпност и социална отговорност. Архитектите дори са работили съвместно с доставчиците, за да намалят обема на опаковките, доставяни на строителната площадка, и за рециклиране и и повторно използвани на материалите, където е възможно – например компостиране на гипсокартона в градината.

5-киловатов соларен масив на покрива захранва дома. Загубите на енергия са минимални благодарение на изключителната изолация на подовите плочи, индустриалните бетонни за подобряване на топлинната маса, както и прозорците с двоен стъклопакет. Използваната твърда дървесина е сертифицирана по FSC. Нетоксични материали оформят интериора – от естествени уплътнители и бои за подове, стени и тавани до органични и устойчиви мебели като постелките от органичен памук. Образцовият дом е е напълно обзаведен и декориран с ръчно подбрани продукти, които са стилни и красиви, но отговарят на високите екологични стандарти.

В допълнение към екологичните строителни практики, домът „10 Star“ е проектиран да вдъхновява по-устойчив начин на живот. Архитектите са следвали строителните принципи „биологично строителство“, за да градина за отглеждане на плодове и зеленчуци, където обитателите се насърчават да компостират и отглеждат собствена храна. За да поддържат дома здрав и нетоксичен, те са оборудвали къщата със „зелен превключвател“, който изключва електричеството в дома, с изключение на хладилника – така че обитателите да могат да намалят въздействието на електромагнитните честоти (EMF) през нощта.

„Чрез анализ на жизнения цикъл с eTool моделирането показва, че в рамките на своя живот домът 10 Star не само ще има нулев въглероден отпечатък, но и ще го надхвърли положително“, казват архитектите. „Това се равнява на 203 килограма въглеродни емисии, спестени годишно на човек“.

ь 

Изображения: The Sociable Weaver

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*