Амбициозната цел за климата от Париж е все още възможна

Силно амбициозната цел за ограничаване на глобалното затопляне до по-малко от 1.5°C остава достижима засега, показва нов научен анализ.

Целта от 1.5°C бе изведена на преден план в глобалния договор за справяне с климатичните промени в Париж през 2015 г., за да се ограничат щетите, причинени от нарастващите екстремни климатични условия и покачващите се морски нива.

В последвалите месеци цифрата масово бе възприета като невъзможна цел, тъй като много анализи показват, че въглеродните емисии трябва да паднат до нула в рамките на седем години – скорост, която се смята за „несъвместима с демокрацията“.

Актуализираният анализ, използващ най-новите данни обаче, показва, че общият обем на въглеродни емисии, който отговаря на целта за 1.5 градуса, е значително по-голям от очакваното, което е равно на 20 години текущи годишни емисии.

Мащабът на предизвикателството остава огромен, но новината означава, че ако народите по света променят в бъдеще темпа на намаляването на емисиите, както е предвидено в Парижкия договор, очакваните „тежки, повсеместни и необратими въздействия“ върху хората и естествения свят могат да бъдат избегнати.

„Надяваме се, че наистина можем да постигнем целите от Париж“, заяви проф. Майкъл Грубб, икономист по климата в университетския колеж в Лондон и член на екипа, който представи новия анализ, публикуван в списание Nature Geoscience. През 2015 г. Грубб заяви, че огромните мащаби мащаби и скоростта на намаляване на въглеродните емисии, необходими за постигане на целта за 1.5C, са „несъвместими с демокрацията“.

Новата разработка обаче показва, че има малко по-голям „аванс“, отколкото се смяташе досега. До известна степен това се дължи на факта, че въглеродните емисии са престанали да се увеличават по-рано от очакваното, особено в Китай, а в същото време разходите за енергия от възобновяеми източници са се понижили неочаквано бързо. „Ние сме в средата на енергийната революция“, казва ученият.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*