Новите дизели не са по-добри за околната среда от бензиновите коли

Новите дизелови автомобили не произвеждат по-малко въглероден диоксид, отколкото бензиновите автомобили, съобщи група от вестници, позовавайки се на немското министерство на транспорта. Дебатът по този въпрос допълнително разтърсва автомобилния сектор.

Автомобилната индустрия е най-големият износител на Германия и има над 800 000 служители. Тя изпадна в криза преди две години, когато се разбра, че Volkswagen инсталира на колите си устройства за мамене на тестовете за вредни емисии в САЩ.

Вестникът „Функе“ цитира отговор на министерството на транспорта на запитване от „Зелените“, в което се казва, че дизеловите автомобили, регистрирани през 2016 г., излъчват средно 128 грама въглероден диоксид (CO2) на километър в сравнение с 129 грама от новите бензинови автомобили.

Разликата в емисиите е подобна за последните десет години, но количеството на CO2 е спаднало, казва писмото. В него се посочва още, че дизеловите автомобили са с по-голяма мощност. „Мит е, че дизелът помага за опазването на климата“, каза Стефан Куен, експерт по транспорта от „Зелените“ в долната камара на парламента на Германия. „Дизеловите двигатели губят теоретичните предимства, които биха могли да донесат за околната среда, като често се вграждат в тежки, много мощни автомобили“, добави той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*