Още присъди за Tepco заради ядрената авария във Фукушима

Японски съд осъди ядрения оператор Tokyo Electric Power (Tepco) да заплати обезщетение на група бивши жители на Фукушима във връзка с ядренаа авария през 2011 г. Това е второто такова решение след земетресението и ядрената катастрофа преди 6 години, съобщиха японските медии.

Решението на окръжния съд в Чиба, източно от Токио, не счете за виновно правителството. С това решението се различава от присъдата от март на друг съд, който бе наредил правителството и Tepco да изплатят компенсация на група лица, евакуирани при аварията.

Tepco е обект на нарастващ брой съдебни искове заради бедствието. Около 12 000 бивши жители на Фукушима са завели около 30 подобни съдебни дела в търсене на обезщетение, съобщиха медиите. В случая съдът в Чиба одобри обезщетение в размер на около 2,8 милиарда йени (25 милиона долара) за 45 жители на Фукушима заради емоционалното безпокойство, което е породило напускането на домовете им при аварията на АЕЦ Фукушима Дайичи след земетресението и натъпилото цунами през март 2011 г.

На Tepco беше наредено да плати общо 376 милиона йени ($ 3,36 милиона) за 42 от изселниците, съобщиха Киодо и Джиджи.

През декември правителството почти удвои прогнозите си за разходите, свързани с бедствието, до 21,5 трилиона йени, което прави 192 милиарда долара. Това не само засилва натиска върху Tepco, но и потвърждава екстремно високата финансова цена на ядрените аварии и неприемливата стойност на атомната енергия по света.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*