Нулевоенергиен климатик охлажда фабрика в Индия

Студио Ant Studio от Ню Делхи е изработило климатик с нулево потребление на електроенергия, за да се бори с брутално горещите лета в столицата на Индия. Построено за фабриката DEKI Electronics, това нискотехнологично, енергийно ефективно и артистично решение за справяне с жегата разчита на изпарителното охлаждане. Инсталация, подобна на пчелна пита, е направена от конусовидни глинени тръби, които по естествен път намаляват температурата на околната среда.

Изградена като част от по-голям проект за на DEKI Electronics, иновационната охладителна инсталация е хем функционална, хем придава артистичен акцент на фабриката. Формата и размерът на плътно подредените теракотени конуси са вдъхновени от структурата на пчелните кошери, но също така са прецизирани чрез съвременни изчислителни анализи и техники за калибриране. Когато водата тече надолу по структурата – достатъчно е конусите да се полеят веднъж или два пъти на ден – процесът на изпаряване постепенно понижава температурата на въздуха наоколо. Порьозните теракотени елемент абсорбират водата, която след това се изпарява от тях и това охлажда въздуха. Потокът от излишната вода се излива в басейн в основата на структурата и превръща инсталацията в украшение с приятен водопаден ефект.

Прототипът може да охлажда горещия въздух от над 50 градуса по Целзий до температури от порядъка на 36 градуса Целзий. Архитектите разглеждат инсталацията с форма на „медена пита“ като мащабируемо нискотехнологично решение за естествено охлаждане, както и като арт-инсталация, която включва древни занаятчийски похвати.

 

Снимки: Ant Studio

2 коментара

  1. Съвсем не е нулево енергиен. Познатото в техниката адиабатно охлаждане се използва още в древния Рим – когато въздуха е сух и горещ, може да се намали температурата му чрез повишаване на влажността. 🙂 За съжаление резултата не е комфорт, а по скоро задуха поради стремежа към висока относителна влажност. Подобни инсталации с принудителна вентилация са изпълнявани в ЗЗУ Пловдив – Механичен и монтажен цех, в средата на 80те. температурата се понижава с 3-4 градуса, но започва да избива ръжда по машините и инструментите 🙂

  2. адиабатно охлаждане има къде по-съвремени решения

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*