Как соларнате енергия се оказа нелегална във Флорида след урагана Ирма

Милиони жители на Флорида загубиха останаха на тъмно, след като ураганът Ирма премина през щата. Ала за собствениците на жилища със слънчеви панели се оказа невъзможно да ги използват по време на дните без захранване от мрежата – защото иначе биха нарушили закона. Щатският кодекс изисква хората да свързват домовете си с местната електрическа мрежа – а когато части от нея са повредени след ураган, дори и собствениците със слънчеви панели са законово задължени да стоят на тъмно.

Florida Power and Light (FPL), местното електроразпределенително дружество от години се старае да не позволява на хората да захранват собствените си къщи със слънчеви панели, пише Miami New Times. На своя уеб сайт FPL казва: „Работата на вашата система за възобновяема енергия без двупосочен електромер може да доведе до неточно отчитане, което ще доведе до увеличаване на сметката ви“.

Около 40 процента от жителите на Флорида останаха без ток след урагана. Те бяха разгневени, защото – според правилата на FPL – ако системата на дружеството се срине, те трябва да изключат и слънчевите си електроенергийни системи. Щатските регулации гласят, че клиентите трябва да инсталират превключвател, така че техните соларни системи да могат да бъдат изключени от системата на FPL, обяснява Miami New Times. Ала жителите не могат да включат своите соларни панели да захранват домовете им по време на бедствие. FPL дори има право да изключи слънчевите панели от мрежата, без да предупреждава собствениците на жилищата.

Съгласно регламента на FPL, „системите за генериране на възобновяема енергия, свързани към мрежата и без батерии, не се считат източник на захранване по време на прекъсване на мрежата на FPL. Системата трябва да се изключи, когато мрежата на FPL е изключена, за да се избегне опасно обратно захранване на мрежата на FPL. Това е необходимо, за да се защитят служителите на FPL, които може да работят по мрежата“.

Miami New Times пише още, че хората критикуват FPL за това, че харчи пари за лобиране, а не за подготовка на мрежата си за защита от урагани. Според изданието, „слъчевият щат“ изостава много от други щати по отношение навлизането на слънчевата енергия заради влиянието на лобистки интереси и енергийни компании.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*