Франция потвърждава отказа за подновяване на лиценза за глифозата

Франция потвърди в понеделник, че се противопоставя на плановете на Европейската комисия да удължи разрешителното за употребата на популярния хербициден препарат глифозат, съобщи премиерът. „Европейската комисия предложи да поднови одобрението за глифозата за още 10 години. Това е прекалено дълго, предвид опасенията, които са налице за този продукт, а Франция ще гласува против предложението, както беше ясно посочено през юли“, заяви премиерът Едуард Филип в изявление.

Опасенията относно риска от глифозата за човешкото здраве породиха поредица разследвания на различни комисии на Конгреса на САЩ и забавиха решението за релицензиране в ЕС. Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, предложи удължаване на разрешителното за глифозата за 10 години, след като Европейската агенция по химикалите (ECHA) заяви в проучване през март, че препаратът „не трябва да бъде класифициран като вещество, причиняващо рак“.

При предишни гласувания Франция и Германия се въздържаха, което накара Европейската комисия да удължи лиценза с 18 месеца в края на юни 2016 г., за да даде възможност на ECHA да проучи по-обстойно химикала.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*