Пътищата скоро ще могат да генерират енергия от преминаващия трафик

Модерни материали за пътища и тротоари скоро ще могат да генерират електроенергия от преминаващия трафик. Инженерите от университета в Ланкастър са се заели да разработят интелигентни материали като например „пиезолектрична“ керамика, която, когато бъде вградена в пътните повърхности, ще може да преобразува вибрациите от преминаващите превозни средства в електрическа енергия.

Изследователският проект, ръководен от професор Мохамед Саафи, цели проектиране и оптимизиране на добива на енергията от порядъка на един до два мегавата на километър при нормални обеми на трафика, тоест около 2 000 до 3 000 коли на час. Това количество енергия, ако бъде съхранявано, ще е достатъчно за захранване на 2 000 до 4 000 улични лампи. Освен че осигурява екологични ползи, подобно решение ще доведе и до значителни икономии в полза на данъкоплатците.

Изследователите казват, че разходите за инсталиране и експлоатация на новите технологии за събиране на енергия от пътищата би коствала около 20% от цената, която в момента операторите плащат за осветление на трасетата.

„Нашето изследване е за подпомагане на производството на следващото поколение интелигентни пътни настилки,“ казва проф. Саафи. „Ние разработваме нови материали, за да се възползваме от пиезоелектричния ефект, когато преминаващите превозни средства предизвикват натиск върху пътната повърхност…. Материалите ще трябва да са в състояние да издържат на силен натиск и да осигуряват добър баланс между разходите и енергията, която произвеждат“.

По думите му, превръщането на механичната енергия в електрическа може да осигури захранване за улични лампи, светофари и дори станции за зареждане на електрически автомобили. „Може да се използва и за други умни приложения на улицата, например системите за наблюдение на обема на трафика в реално време“.

Когато технологията стане готова, тя ще бъде подложена на полеви изпитания във Великобритания и други региони на ЕС.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*