Първата обществена V2G зарядна станция за електромобили в Европа е във Финландия

Започна работата по инсталирането на първата в Европа зарядна станция за електрически превозни средства, която може да подава електричество от електромобилите към мрежата (V2G) – тя ще се намира в Хелзинки. Станцията ще може да зарежда електрическите автомобили и да доставя енергия обратно в мрежата в моменти на пиково потребление.

Новото зарядно устройство се инсталира при Сувилахти във финландската столица – център за събития. Проектът е резултат от сътрудничеството между фирмата за зарядни станции за електромобили Vitra, производителя на автомобили Nissan и енергийната компания Helen. Центърът вече си има слънчева електроцентрала и стационарна система за съхранение на енергия. Сега надеждата е, че добавянето на новото зарядно устройство ще осигури обществена услуга, като същевременно ще повиши стабилността на мрежата в Хелзинки.

„С V2G зарядната станция можем да използваме батерията на колата като част от енергийната система“, обяснява управителят на Helen Перту Лахтинен. „В бъдеще електромобилите няма да са просто бреме, а допълващ елемент в електрическата мрежа“.

За в бъдеще експертите смятат, че производителите на автомобили, енергийните компании и фирмите за зареждане на електромобили ще работят в тясно сътрудничество, за да интегрират електрическите зарядни устройства в местните електро-мрежи. Съгласно предложения модел ЕПС ще действат като мобилни батерии, способни да осигуряват резервна мощност и стабилност на мрежите, доминирани от по-непостоянните източници на чиста енергия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*