Дубай официално започна да тества летящи таксита

Дубай вече е на крачка от това да пусне официално първите летящи таксита в света. В понеделник Volocopter успешно изпита двуместно автономно въздушно такси (АВТ), което се движи в продължение на около пет минути на разстояние около 200 метра над земята. Автомобилът прилича на малък хеликоптер, снабден с 18 витла, който се захранва изцяло от електричество.

АВТ-прототипът на Volocopter е забележително тих и има круизна скорост 50 км/ч, а максималната скорост във въздуха е 100 км/ч. Общо взето дрон-таксито е с височина два метра и има диаметър (с витлата) с малко над седем метра. Когато новата услуга официално стартира, АВТ ще може да лети без дистанционно управление и да прави пътувания от до 30 минути. За в случай на проблем има редица предпазни мерки – включително резервни батерии, ротори и дори вградени парашути.

„С внедряването им ще можете да използвате смартфона си, да имате приложение и да поръчвате волокоптер до най0близкия волопорт наблизо. Волокоптерът ще дойде и ще ви вземе самостоятелно и ще ви отведе до желаната от Вас дестинация“, каза главният изпълнителен директор на Volocopter Флориан Ройтер. „Той вече е способен да летят на базата на GPS трасета и ние ще вградим в него пълна сензорна система, справяйки се дори с непознати препятствия по пътя.“

Venture Beat съобщава, че тестовият полет е проведен по време на церемония, организирана за Дубайския коронован принц Шейх Хамдан бин Мохамед. „Насърчаването на иновациите и възприемането на най-новите технологии допринася не само за развитието на страната, но и за изграждането на мостове към бъдещето“, каза шейх Хамдан в изявление.

Снимки: Dubai Media Office

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*