Слънчеви клетки, направени от 2D материал, са прозрачни и гъвкави

Изследователи от Университета Тохоку са разработили новаторски метод за производство на полупрозрачни и гъвкави слънчеви клетки от2D материал – лист с дебелина един атом. Новата технология подобрява ефективността на преобразуване на електроенергията до 0,7%. Това е най-високата стойност за слънчевите клетки, произведени от прозрачни 2D материали.

Прозрачните или полупрозрачни слънчеви клетки с отлична механична гъвкавост привличат много внимание в последно време и се сочат като „слънчевите клетки от следващо поколение“. Те могат да се използват върху повърхностите на прозорците, стъклата на колите, екраните на таблети и смартфони, дори човешката кожа. Налице са обаче редица предизвикателства – най-вече по отношение на подобряването на ефективността на преобразуване, прозрачността, гъвкавостта, стабилността и мащабируемостта.

Водени от доц. Т. Като, учените са постигнали лесно и мащабируемо изработване на полупрозрачни и гъвкави слънчеви клетки, използвайки преходен метал-дикалкогенид – 2D материал с дебелина един атом (TMD). Използвайки конфигурация тип „Schottky“, те са постигнали ефективност на преобразуване до 0,7%, което е най-високата стойност, постигната при TMD с малко пластове. Нблюдавано е и произвеоство на чиста енергия чрез устройство, произведено върху голям прозрачен и гъвкав субстрат.

„Тъй като структурата на устройството … е много проста, соларната клетка тип „Schottky“, базирана на TMD, има добри показатели по отношение мащабируемост, което е един от най-важните елементи за използване в практически приложения“, казва Като. „Прозрачната и полупрозрачна слънчева клетка може да се използва по различни начини“. По думите му, този нов тип фотоволтаика вероятно ще окаже въздействие върху технологиите, които използваме в ежедневието в близко бъдеще“.

Снимка: Тошиаки Като

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*