Нов сериозен претендент нахълтва на пазара на е-коли: Dyson

Dyson е фирма, известна известен със своите прахосмукачки без торбички и други уникални домакински уреди, но основателят и главен инженер Джеймс Дайсън има и по-дръзки планове за компанията. Той изпрати вчера имейл до служителите, оповестявайки амбициите си фирмата да започне да произвежда електрически автомобил и то не по-късно от 2020 г.

С инвестиция от поне 2,7 млрд. долара и персонал от 400 души Dyson се надява, че ще може да пусне електрическата кола на пазара през следващите три години. Dyson вече е започнала да да наема инженери от автомобилни компании, за да помогне за създаването на е-автомобила. Според прочутия предприемач, половината от сумата ще бъде вложена в проектирнето на електромобила, а другата половина – в разработването на батерията за него.

В електронното си писмо инженерът-милиардер описва как още през 1988 г. изследване на Националния институт за безопасност и здраве при работа в САЩ доказва връзката между изхвърляното от ауспуха на дизеловите двигатели и преждевременната смърт, което провокирало компанията да мисли за подобряване на качеството на въздуха. Две години по-късно, през март 1990 г. екипът на Dyson започнал работа по циклонен филтър, който може да бъде монтиран върху системите за отработени газове на автомобилите, за да улавя частиците. За съжаление, въпреки разработването на сполучили прототипи, производителите на автомобили тка и не се заинтересували.

Сега Dyson ще премахне необходимостта от филтриране на частиците чрез създаване на електрическа кола с нулеви емисии. 70-годишният Джеймс Дайсън, който е сред 500-те най-богати хора в света, не споделя много подробности, тъй като конкуренцията в сегмента на електрическите автомобили е невероятно силна. Знае се само, че всеки компонент от колата ще бъде проектиран от компанията, а не от външни изпълнителни. Очакванията са, че че Dyson ще се опита да запази подробностите за технологията си в тайна за още известно време.

Снимки: Dyson

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*