Плажен одит във Филипините разкри кои са най-големите замърсители

1,88 милиона тона пластмасови отпадъци замърсяват Филипините всяка година. Местното поделение на Грийнпийс и групата #breakfreefromplastic почистиха част от тези боклуци на остров „Фрийдъм“ и установиха кои са предприятията, които са отговорни за най-голяма част от замърсяването. Nestle се оказа начело на списъка, следвана от Unilever и индонезийската компания PT Torabika Mayora.

Филипините са третият най-голям замърсител на океаните по света, според еко-защитниците. Те прекараха една седмица в почистване на плажа и извършването на „одита“, който – според тях – е първият по рода си във Филипините. Организациите събраха общо 54,260 парчета боклук. Те откриха множество вещи за еднократна употреба като пластмасови сламки и торбички, както и обувки и стиропор.

По-голямата част от боклука включва пликчета – малки найлонови опаковки, използвани предимно в развиващите се страни, които позволяват на хората с ниски доходи да си купуват качествени продукти. Ала сашетата за еднократна употреба обикновено се отправят към депата и океаните, вместо да се рециклират.

Според дела на събраните боклуци, най-голям принос за пластмасовото замърсяване на филипинския остров имат: Nestlé, Unilever, PT Torabika Mayora, Universal Robina Corporation, Procter & Gamble, Nutri-Asia, Monde Nissin, Zesto, Colgate Palmolive, and Liwayway.

Грийнпийс призова компаниите да преосмислят си по опаковане и доставка. Те биха могли да заменят продуктите за еднократна употреба и нерециклируемите с такива, които се използват многократно – това ще предотврати създаването на отпадъците, което е знчително по-добре от подхода на „управление на отпадъците“, когато те са вече натрупани.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*