30 години след първата екодемонстрация в Русе местните хора отново искат чист въздух

30 години от първата екодемонстрация в България бяха отбелязани вчера в Русе. Инициатори са Цонка Букурова, Дора Бобева, Стефка Монова и Албена Велкова – част от организаторките на „хлорните“ протести в крайдунавския град през 1987 година. На 28 септември 1987 г. те се събират на централния площад в Русе, за да поискат русенци да дишат чист въздух, а не химически отрови.

В храма „Света Троица“ в късния следобед се състоя заупокойна молитва в памет на участниците в събитията, които не са между живите. След това имаше и шествие – като някогашното, в центъра на града. Паралелно с него се организира и протест под наслов „Чист въздух за Русе“. Участниците в него преминаха по централната улица „Александровска“ и скандираха „Искаме да дишаме“ и „Чист въздух за Русе“.

Двете групи се събраха пред Паметника на Свободата, а пред сградата на областната администрация бяха посрещнати от областния управител на Русе Галин Григоров. В Зала 1 продължава дискусия за чистотата на въздуха в града. Григоров обясни, че си спомня много добре за онези години и че е един от потърпевшите от хлорните обгазявания.

„На сегашните протестиращи мога да кажа, че това, за което те се борят, се боря и аз. Като областен управител правя всичко възможно да се предприемат необходимите мерки срещу замърсяването на въздуха в града“, заяви Григоров.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*