Възможно ли е купчина пластмасови боклуци в океана да стане 196-та нация?

Пластмасовите боклуци все повече замърсяват океаните по света, а сега близо до Хавай плува купчина отпадъци, която е голяма колкото цяла Франция. Благотворителната фондация „Пластмасови океани“ и изданието „LADbible“ искат това чудо да бъде признато за нова държава – „Боклучените острови“. Защо? Две основни причини: за да се повиши информираността за проблема със замърсяването – и да се почисти районът.

Проекто-флагът на новата държава

Идеята е плаващата планина от пластмасови боклуци да добие статут на 196-ата нация в света: „Боклучените острови“. Инициаторите дори са подали Декларация за независимост към Организацията на обединените нации (ООН) по време на Световния ден на океаните през юни. Сега те събират подписи на „граждани“ в Change.org, за да подадат петиция до генералния секретар на ООН Антонио Гутереш.

„Боклучените острови“ всъщност могат да отговарят на критериите за държава. „LADbible“ казва, че съгласно член 1 от Конвенцията от Монтевидео за правата и задълженията на държавите от 1993 г., страната трябва да има територия, да формира правителство – условие, което подлежи на тълкуване – и да може да си взаимодейства с други държави. „Боклучените острови“ определено има територия, бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор е техният първи регистриран гражданин, а след него над 107 750 души са подписали в петицията в Change.org. Надали ще им е проблем и да си изберат правителство.

Прототип на лични документи за жителите на „Боклучените острови“

Какъв е смисълът от цялото това упражнение, освен публичността? Ако бъдат приети като държава и член на ООН, „Боклучените острови“ ще бъдат защитени съгласно екологичните харти на ООН. „LADbible“ посочи конкретна алинея, която гласи: „Всички членове трябва да си сътрудничат в дух на глобално партньорство, за да опазват, защитават и възстановяват здравето и целостта на земната екосистема“. Иначе казано, това означава, че страните по света ще трябва да работят задружно почистване на „Боклучените острови“.

LADbible каза, че хората по света могат да помогнат, като подпишат петицията в Change.org. Междувременно „Боклучените острови“ вече си имат официално знаме, валута и паспорти, произведени от рециклирани материали.

Снимки: LADbible, Mario Kerkstra

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*