Електроцентрала на Enel конфискувана при разследване на незаконни отпадъци

Италиански съдия е наредил изземването на електроцентрала, управлявана от най-голямата италианска компания Enel в южната част на страната, в рамките на разследване, свързано с незаконни отпадъци, съобщиха от компанията в четвъртък. Разследването се базира на обвиненията, че опасните отпадъци са били купени от Cementir от Enel и стоманодобивната фабрика ILVA за производството на цимент.

„Мерките за електроцентралата на Enel Produzione се отнасят до използването на пепел в производствените процеси“, каза компанията в изявление.

Държавното предприятие декларира увереност, че ще успее да докаже, че производствените му процеси са „правилни“. Компанията добави, че изземването на завода не е компрометирало дейността й там.

Cementir Italia от своя страна заяви в изявление, че е действала правилно и е закупила отпадъци – пепел и шлака – за своята фабрика за цимент Taranto изцяло в съответствие с действащите разпоредби. „Компанията е уверена, че в края на процедурата ще се докаже, че ILVA спазва правилата на ЕС за управление и третиране на отпадъците“, се казва в изявление.

ILVA, най-големият стоманодобивен завод в Европа, е в ръцете на съда от 2013 г. заради твърденията, че токсичните емисии причиняват необичайно високи нива на рак в района около град Таранто.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*