„Неприемливо“: евро-субсидиите за изкопаеми горива надхвърлят 112 млрд. евро годишно

Европейските правителства продължават да отпускат повече от 112 млрд. евро годишно за субсидиране на изкопаемите горива, въпреки че са се ангажирали с постепенно премахване на този вид подкрепа до 2020 г. Това е заключението на нов доклад на Института за Презокеанския институт за развитие (ODI) и Европейската мрежа за действие по климата (CAN), които са анализирали субсидиите, отпускани за нефт, газ и въглища в 11 европейски страни от ЕС между 2014 и 2016 г.

Налице е значителен дебат за това какво представлява субсидия и кои са обстоятелствата, при които субсидиите могат да бъдат определени като „вредни“. Някои правителства например отхвърлят обвинението, че данъчните облекчения за компаниите за изкопаеми горива представляват субсидия. Докладът посочва още, че около половината от субсидиите за изкопаеми горива, разпределяни от европейските правителства, са насочени към домакинствата с ниски доходи. Някои правителства пък твърдят, че подкрепата за газовите фирми помага за ограничаване на емисиите чрез ускоряване на постепенното премахване на въглищните електроцентрали.

Докладът ODI и CAN обаче твърди, че огромните субсидии за изкопаеми горива възпрепятстват прехода към истински нисковъглеродни технологии.

Докладът е анализирал субсидиите от ЕС и правителствата на Чешката република, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Полша, Испания, Швеция и Великобритания.

Транспортният сектор е най-големият бенефициент, според доклада. Той получава повече от 49 млрд. евро годишно. Това включва данъчни облекчения, които намаляват цената на дизеловото гориво и „ефективно обезкуражават“ преминаването към по-чисти превозни средства.

„Кризата със замърсяването на въздуха в градовете в Европа и неотдавнашният скандал с дизеловите емисии закономерно доведоха до увеличаване на натиска върху правителствата да действат. Ала анализът ни показва, че европейските страни предоставят огромни субсидии за изкопаемите горива в транспортния сектор“, каза водещата авторка Шела Уитли, ръководител поделението за климата и енергетика в ODI.

ЕС има огромна вина за това, че насочва милиарди евро годишно към индустрията на изкопаемите горива, въпреки че има ангажимент да ограничава емисиите на парникови газове, коментира Уендел Трио, директор на CAN Europe. „Четирите милиарда евро, изразходвани от ЕС за изкопаеми горива – повечето от които отиват на газовата инфраструктура – заключват Европа в хватката на зависимостта от изкопаемите горива за следващите десетилетия. Това е в разрез с изискването на Парижко споразумение за финансиране на климата. А фактът, че държавите-членки на ЕС предоставят повече от 2 млрд. евро годишно в подкрепа за въглищата – най-мръсното от всички изкопаеми горива – е просто неприемлив“.

България, макар да не е участвала в анализа, също е сред страните, които субсидират въглищата под формата на енергийни помощи за социално слаби.

Икономистите отдавна твърдят, че постепенното премахване на субсидиите за изкопаеми горива е един от най-рентабилните начини за намаляване на въглеродните емисии – довод, широко приет от Г7 и Г20.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*