Коли, задвижвани от водорасли – новата страст на учените

Някой ден автомобилите и камионите ще могат да се задвижват от биогориво, произведено от морски водорасли. Това би станало с помощта на две технологии, разработвани в САЩ от Националната северозападна лаборатория на Министерството на енергетиката. Става дума за две технологии, които са сред 18-те нови проекта, получили финансиране от 22 милиона долара от Агенцията за енергийни технологии, известна още като ARPA-E. Проектите са в рамките на програмата „Изследвания на макроалги, вдъхновяващи иновативни енергийни ресурси“, накратко MARINER. Програмата има за цел да създаде инструменти, които дават възможност за масово производство на морска биомаса, която може да се превръща в биогориво и биологични химикали.

Въпреки, че макроалгите – иначе казано морските водорасли – се отглеждат предимно за консумация от човека, те биха могли да се окажат и икономически жизнеспособен източник на възобновяема енергия, без да се използват синтетични торове или земя и прясна вода, каквито понастоящем се използват за производство на храни. Учените смятат, че САЩ може да произвежда достатъчно макроалгии, за да покрие около 10% от годишните енергийни нужди на транспортната си система. Необходими са обаче нови технологии и новаторски инженерни подходи, за да се увеличи значително производството.

Ключов въпрос за отглеждането на морски водорасли за целта е да се знае къде е най-добре да се отглеждат. За да отговорят на този въпрос, учени от лабораторията ще разработят набор от съвременни инструменти за моделиране, за да изчислят най-добрите места и време за ефективно отглеждане на водорасли в открита океанска ферма. Екипът ще интегрира няколко съществуващи инструмента за моделиране, за да оцени потенциала за отглеждане на алги: потенциал за растеж, наличие на хранителни вещества, вияние на природни явления като вятър, течения, вълнение и приливи.

Този проект получава повече от 2 милиона долара за период от две години. Океанологиът Жаокин Янг ще води проекта в офиса на Лабораторията в Сиатъл в сътрудничество с изследователи от Джорджия Тех, Националната лаборатория в Лос Аламос и Държавния университет в Орегон.

За да изследват как могат да се произведат най-много водорасли при ниска цена, друг екип учени ще разработят автономна култивационна система, която ще „живее“ на 5-километрово въже от въглеродни влакна. Системата ще бъде поддържана от свободно плаващи буйове, оборудвани със сензори, които следят позицията на фермата, скоростта на движение, подводното осветление и др. Данните от сензорите автоматично ще изчисляват растежа на два вида водорасли, които ще се отглеждат на „линията“. Въглеродните влакна ще бъдат изработени от композитни отпадъчни материали от авиационната индустрия. Култивационната линия е наречена NOMAD.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*