Калифорния може да забрани колите на бензин и дизел до 2030 г.?

Следвайки стъпките на Франция, Великобритания и Шотландия, щатът Калифорния в САЩ обмисля въвеждането на забрана за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили. Инициативата, която се подкрепя от щатския Борд за въздушни ресурси, се счита за мярка за ограничаване на въглеродните емисии и се очаква да допринесе за предотвратяване на влошаването на изменението на климата.

По време на интервю с Bloomberg миналата седмица Мери Никълс, председател на Борд за въздушни ресурси – Калифорния, потвърди слуховете. Тя каза, че след като вече се знае, че Китай обмисля подобна забрана, въпросът вече е „кога“ щатът ще приеме подобна мярка, а не „дали“. „Получих съобщения от губернатора, в които се пита „Вече направихме ли нещо по въпроса?“ – посочи Никълс. „Губернаторът със сигурност демонстрира интерес защо Китай може да направи това, а Калифорния – не“.

Югозападниятщат щат вече си е поставил за цел да намали въглеродните емисии с 80% спрямо нивата от 1990 г. в срок до 2050 г. Както съобщава „Elektrek“, това ще изисква до 2040 г. да се заменят почти всички горивни двигатели с устойчиви алтернативи. Въпреки това все още няма политика, кяото да изисква продажбите на на бензинови и дизелови автомобили да бъдат преустановени. Поради това щатът сега обмисля забраната.

За момента не е фиксирана конкретна времева рамка. Според Никълс обаче датата 2030 г. „не е невъзможна“. „Има хора, които вярват, включително такива, които работят при мен, че може да се спрат всички продажби на нови автомобили с ДВГ до 2030 г. Някои казват 2035 г., някои хора казват 2040 г. Ужасно трудно е да се предскаже с прецизност, но това [2030 г.] изглежда не е изключено“.

В Калифорния в момента има над 300 000 електрически превозни средства. Всяка година в щата се появяват около 2 млн. нови коли. Ако забраната бъде приложена, това ще е голяма промяна не само за автомобилната индустрия, но и за САЩ изобщо, защото ще наложи нов стандарт в голямата държава.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*