Стотици организми пътуват от Япония до Орегон на борда на…. пластмасови отпадъци

Японските морски организми са преплували океаните чак до Съединените щати с малко помощ от…. пластмасовите боклуци! Цунамито от март 2011 г. отнесе множество отломки в океана, но сега, няколко години по-късно, учените са установили с учудване, че близо 300 морски животински видове от региона са се озовали в Хавай и Северна Америка. Те са пропътували голямото разстояние върху отломки, буйове, части от плавателни съдове и боклуци. Той каза: „Това се оказва един от най-големите, непланирани, естествени експерименти в морската биология, може би изобщо в историята“, казва Джон Чапман от Държавния университет в Орегон.

Мнозина са наясно, че пластмасовите боклуци замърсяват океаните и това е вредно за морския живот. Ала малцина отдават внимание на това, че плаващите пластмасови отломки „пренасят“ неместни видове на големи разстояния. Не са го знаели и учените, които били изненадани да открият живи японски видове във водите окло Северна Америка и Хавай. Изследователите биил смаяни от това, че организмите са преживели пътуването през Северния Тихи океан – много от тях са преживели четири или повече години „на борда“ на отломките, които ги носят. Това е по-дълго време от всички досегашни рекорди за организми, живеещи на океански „салове“.

Първоначално след бедствието в Япония по бреговете на Орегон са намирани предимно дървесни отломки, носещи живи организми – предимно корабни червеи. След 2014 г. обаче дървените отломки намалели. Изследователите забелязали, че не-биоразградими боклуци от типа на пластмаса, стиропор и фибростъкло „возят“ чуждоземни видове.

От всички видове, които са „пристигнали“ в Орегон през 2017 г., почти 20% са способни да се възпроизвеждат, посочва Джесика Милър, морски изследовател от Университета в Орегон.

„Тези огромни количества не-биоразградими отпадъци, потенциално действащи като нови транспортни вектори в океана, представляват все по-голяма опасност – предвид огромните икономически разходи и екологичните въздействия в резултат на разпространението на морски инвазивни видове по света,“ обяснява Джеймс Карлтън от Williams College, водещ автор на проучването, публикувано в сп. „Наука“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*