Мобилна соларна станция за рециклиране прави плочки от боклука в Лондон

Мобилна станция за рециклиране започна преобразуването на боклуците на Лондон в полезни строителни елементи. „Trashpresso“ е машина за рециклиране, която пресова и превръща изхвърлените пластмасови бутилки в тротоарни плочки. Машината е плод на въображението на „Pentatonic“ – мебелно-дизайнерска компания, която се ангажира да използва само потребителски отпадъци в своите продукти – от столове, изработени от „филцова“ пластмаса до стъклени изделия, изработени от смартфон-дисплеи.

„Trashpresso“ е първото в света решение за рециклиране, проектирано да бъде мобилно и функционално дори на изолирани места, където традиционните рециклиращи инсталации не са възможен вариант. „…Ние правим своите продукти с помощта на единични материали. Това означава, че няма токсични добавки и хибридизиращи материали,“ обяснява съоснователят Йохан Бодекер.

„Trashpresso“ направи своя глобален дебют тази седмица на изложението Design Frontiers по време на Лондонския дизайнерски фестивал. Посетителите на проекта бяха поканени да дадат своя боклук и да наблюдават процеса на работа на „Trashpresso“ от началото до края – от сортирането на пластмасови бутилки до компресирането на нарязаните PET пластмаси в твърди шестоъгълни плочки.

Огромни черни сфери, изработени от рециклирана пластмаса, бяха инсталирани в двора, създавайки внушително присъствие на Edmond J. Safra Fountain Court. През цялата седмица черните сфери постепенно се покриваха с декоративните плочки, създавани от „Trashpresso“ – с участието на обществеността. Големите сфери, изработени от метална мрежа, съдържаха още пластмасови бутилки, обръщайки внимание върхи проблемa с тоновете пластмаси, които попадат ежегодно в океаните.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*