В Европа чакат бум на електромобили и роботи

Румънците и турците са сред най-големите оптимисти за бързото навлизане на новите технологии

68% от анкетираните румънци са уверени, че в близките 10 години електромобилите ще заемат лидерска позиция на пътя

След 10 години по пътищата ще има повече електромобили отколкото ДВГ превозни средства, смятат почти половината анкетирани европейци в проучвана на немската компания E.ON, проведено сред гражданите на осем държави.

Изследването оборва мненията, че германците са най-оптимистични по отношение на електромобилите. Оказва се, че нашите северни съседи, румънците, вярват най-силно в бъдещето на електрическите коли – 68% от анкетираните са уверени, че в близките 10 години електромобилите ще заемат лидерска позиция на пътя, докато при немците този показател е 36%.

Европейците са разделени в мненията си за реалността през следващите десет години. 43% от германците са убедени, че над половината енергия, произведена през 2027 г., ще бъде от възобновяеми източници (ВЕИ). Подобни прогнози дават турците (39%), шведите (35%) и англичаните (31%), докато в Чехия на същото мнение са около 18% от анкетираните, а в Унгария – само 17%.

Любопитен факт в проучването е, че 35% от анкетираните турци очакват след 10 години роботите да управляват домовете. В други страни прогнозите за работите са по-сдържани. Така например, във Великобритания само 18% споделят подобно виждане, а едва 17% от унгарците си представят, че роботите ще мият прозореца, ще готвят или перат.

В хода на изследването “Животът в Европа”, проведено съвместно от E.ON и Kantar EMNID през декември 2016 г., са анкетирани 8 000 души в Германия, Великобритания, Италия, Чехия, Румъния, Швеция, Турция и Унгария.

Оптимистичните прогнози за електромобилите са повлияни вероятно в голяма степен от вече огласените планове на водещи европейски държави да забранят продажбите на превозни средства с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) след около 15-20 години, пише TechNews.bg.

Що се отнася до роботите, макар и без много шум, умните машинки вече навлизат в домовете на хората в най-различни форми – като прахосмукачки, устройства и технологии за управление на осветлението, вратите, климатика и т.н. Много ежедневни дейности и системи в дома подлежат на автоматизация и това неминуемо ще се случи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*