Осигуряваме с Румъния безопасността на корабоплаването в Черноморския регион

Споразумението регламентира въпроси, с които се избягват ненужен риск за корабоплаването и околната среда

България и Румъния подписаха важно споразумение за обезпечаване на безопасността на морското корабоплаване

Безопасността на корабоплаването в общия българо-румънски Черноморски регион ще бъде осигурена чрез предоставяне на достъп на кораби, нуждаещи се от помощ, до места за убежища. Това става възможно след подписаното вчера споразумение между правителствата на двете страни.

Документът определя процедурите за сътрудничество с румънската страна за съставяне на план за приемане на кораби в пристанищата от Черноморския регион и обезпечаване на тяхната безопасност. По този начин ще бъде осигурена безопасността на морското корабоплаване и изпълнени европейските изисквания за създаване на система на Общността за контрол на движението на корабите и за информация.

Споразумението регламентира и принципите на двустранното сътрудничество, а също така вземането на решения при предоставяне на място за убежище на кораб, с оглед избягване на ненужен риск за корабоплаването и околната среда. Очаква се обмяната на информация между отговорните институции да бъде значително подобрена, което ще улесни координацията между компетентните органи в двете държави за навременна намеса, оказване на помощ и предоставяне на места за убежища.

Същевременно, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Московски увери колегите си, че България подкрепя изцяло бъдещо участие на Румъния в мултимодалния коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе.

Министрите на двете страни отчетоха и напредъка по съвместния проект Danube Safety Net, както и поддържането на българо-румънския участък на река Дунав. Московски увери своя колега Александру-Ръзван Кук, че в това направление българското правителство води активна политика и до 3 години страната ни ще разполага със съвременна техника за проучване на реката и драгиране на критичните участъци.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*