Слънчевите централи са най-бързо растящият източник на електроенергия

През 2016 г. на тях се падат почти две трети от новия капацитет, който в абсолютна стойност е 165 GW

Доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за изминалата година показва, че слънчевите електроцентрали са станали най-бързо растящият източник на електроенергия, изпреварвайки за първи път електроцентралите, работещи с горива.

През 2016 г. слънчевите електроцентрали представляват почти две трети от новия капацитет, който в абсолютна стойност е 165 GW. Специалистите отбелязват, че за слънчевите електроцентрали това е втората поредна рекордна година по отношение на въведените в експлоатация мощности.

До голяма степен растежът се дължи на бума в изграждането на слънчеви електроцентрали в Китай (около половината от новия капацитет в тази страна), което се подпомага от намаляването на цените и стимулиращата правителствена политика.

Що се отнася до цената на електроенергията, произведена от слънчеви електроцентрали, на съответните аукциони тя е достигнала 3 цента на киловатчас. Тази стойност е сравнима с цените на електроенергията, произведена от нови електроцентрали, работещи с газ или въглища.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*