Най-високата кула в Будапеща следва най-високи стандарти за устойчивост

Най-новата сграда-кула в Будапеща не само ще бъде най-високата в града, но и ще е емблема на устойчивостта. Проектирана от Foster + Partners като нова централа на нефтено-газовата компания MOL Group, сградата със смесено предназначение, наречена MOL Campus, ще е обвита в стъкло, за да осигурява максимално количество естествената дневна светлина, красиви гледки и визуална връзка с градската тъкан. MOL Campus ще бъде захранвана от източници с ниски и нулеви въглеродни емисии – например фотоволтаици. Тя ще спестява енергийни разходи благодарение на най-съвременна технология, която контролира нивата на светлината и температурите.

Разположен в южната част на Будапеща, MOL Campus ще е най-високата сграда в града и ще представлява 28-етажна кула с интегриран подиум. В допълнение към офисите, в кампуса ще има ресторант, фитнес-зала, конферентен център, обществена небесна градина и други съоръжения. Стъкло ще покрива извитата структура, за да осигурява изобилна дневна светлина за интериора и красиви гледки за неговите обитатели. Зелените площи, включително големи дървета, ще красят сърцето на сградата – от централния атриум на приземния етаж до общетвената градина в горната част на кулата. Архитектите виждат зелените пространства като „социален катализатор“, който насърчава сътрудничеството, релаксацията и вдъхновението на работното място.

„Тъй като виждаме, че природата на работното място се променя в посока една по-съвместна визия, ние сме съчетали две сгради – кула и подиум – в единна форма, вдъхновена от природата“, казва Найджъл Денси, ръководител на студиото Foster + Partners. „Тъй като кулата и подиумът започват да се държат като един елемент, налице е усещане за свързаност е в офис-пространствата, а градинските елементи свързват етажите в едно цяло“.

Местоположението на сградата в гъстата градска среда позволява на служителите да ходят пеш на работа или да отиват с велосипед. В допълнение към използването на фотоволтаици и енергоспестяващи технологии MOL Campus ще включва и съоръжения за събиране и съхранение на дъждовна вода.

    

Изображения: Foster + Partners

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*