Германското правителство иска “хардуерни” промени за борба с дизеловата криза

Немското правителство иска автомобилните производители да предложат механични модификации на двигателите и системите за отработени газове на някои свои модели, съобщи вчера местното издание Der Spiegel.

Новата правителствена позиция бе одобрена от експерти и служители на немското министерство на транспорта в опит да се предотврати забраната за дизеловите автомобили в някои градове. Новият ход слага край на усилията проблемът да се реши с по-евтино, чисто софтуерно пренастройване на автомобилите, каквото беше договорено само преди няколко месеца.

През август немските политици и шефовете на автомобилни производители се съгласиха на мащабна ревизия и промяна на софтуера, управляващ двигателите на 5,3 милиона дизелови автомобила, с цел намаляване на замърсяването на въздуха. С това те се надяваха да спасят потъващата репутация на индустрията. Тогава политиците не успяваха да изискат по-скъпите хардуерни адаптации. Сега това вече е факт.

Еколозите обаче заявиха, че споразумението – две години след началото на скандала „дизелгейт“ – е твърде слабо и твърде закъсняло. Те обещаха да продължат настояванията си със съдебни си искове, насочени към пълна забрана на замърсяващите превозни средства.

1 коментар

  1. Как е възможно да си затварят очите пред очевиднада истина, а именно че дизеловите двигатели са технология от миналото и дните им са преброени. И колкото по рано приемат тори факт толкова по добре за немската индустрия.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*