Индийски съд забрани продажбите на фойерверки в Делхи преди пиковия сезон

Върховният съд на Индия временно забрани продажбата на фойерверки и пиратки в и около столицата преди Дивали, фестивала на светлината в Хинду, в търсенена начин да предотврати повторение на случая с тежкото замърсяване на въздуха, което доведе до затваряне на училищата в града миналата година.

Качеството на въздуха в Ню Делхи вече е достигнало „много нездравословни“ нива, показват данните на посолството на САЩ. Това често се отдава на горенето на “нежелана растителност” в земеделските стопанства в съседните щати. То обичайно се случва по това време на годината. Ситуацията обаче силно се влошава от дима от фойерверките и пиратките по време на празненствата.

Забраната влиза в сила незабавно и ще продължи до 1 ноември, заявиха съдиите от Върховния съд. Въздействието на мярката върху качеството на въздуха в региона ще трябва да бъде разгледано след фестивала. Всички временни лицензи за продажба на фойерверки са анулирани, добавиха съдиите.

“Хората, които вече са закупили пиратки, ще могат да ги гърмят. Надяваме се, че няма да го направят”, коментира еко-групата, подала иска за забраната.

Дивали, който традиционно се свързва с горенето на огньове и фойерверките, се пада на 19 октомври тази година.

“Това е хубава стъпка, нека да погледнем и към другите източници на замърсяване на въздуха”, коментира световната екологична група“ Грийнпийс“ в социалната мрежа Twitter.

Много от местните хора пък приеха забраната като атака спрямо техните традиции. Някои гневно заявиха, че никакво съдебно решение няма да ги спре да пускат фойерверки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*