Renault иска ½ от колите й да са електрически или хибридни през 2022 г.

Френският производител на автомобили Renault обяви, че половината от моделите му ще бъдат електрически или хибридни до 2022 г. Наред с това компанията инвестира силно в „роботизирани превозни средства“ с нарастваща степен на автономност.

Стратегическият план има  за цел да увеличи годишните приходи на Renault до 70 милиарда евро до 2022 г. ов сравнение с 51 милиарда евро миналата година, отчасти чрез усилията да се удвоят продажбите извън традиционните пазари в Европа – особено Русия и Китай.

Плановете отразяват визията, представена миналия месец от алианса Renault Nissan Mitsubishi. Много от новите цели на Renault зависят от спестяването на пари чрез споделяне на платформи и развитие с Nissan и Mitsubishi.

Главният изпълнителен директор Карлос Госн заяви, че производителят има за цел да продава повече от 5 милиона автомобила годишно до 2022 г. – в сравнение с 3,2 милиона през миналата година. Планът се основава отчасти на увеличаването на производството на евтини автомобили за развиващите се пазари, особено с автомобилите Dacia Logan и Kwid mini SUV.

Тъй като регулаторите все повече настояват за радикално намаляване на емисиите от двигателите с вътрешно горене, а шофьорите търсят автомобили, които могат да се управляват сами, Росн иска да позиционира Renault като основен играч на масовия пазар на електрически безпилотни автомобили. „Ние сме уверени, че можем да превърнем предстоящите … предизвикателства в значителни бизнес възможности за Renault“, каза той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*