Магнитни електроди повишават ефективността на соларните клетки

Международен изследователски проект, ръководен от изследователя на Икербаске Луис Хюсо, е разработил фотоволтаична клетка, в която за пръв път се използват магнитни материали (електроди) за осигуряване на ток. Списанието „Science“ съобщава за резултатите от това изследване, което – според Луис Хюso – „открива нова възможност за по-ефективно превръщане на светлината в електрическа енергия“.

Според обяснението в nanoGUNE, „устройството е просто фотоволтаична клетка, произведена от органичен материал (фулерен C60) и снабдена с кобалтови и никелови магнитни електроди“. Фулерен С60 има кълбовидна молекула, съдържаща 60 въглеродни атома. Магнитните електроди произвеждат ток с едно добавено свойство, известно като „спин“ (въртене). Фулеренът е известен като фотоволтаичен материал, който може да позволи управлението на посоката на въртене. Използването и контролирането на това свойство позволява на изследователите да повишат ефективността на слънчевата клетка, като по този начин я правят способна да генерира по-голямо количество ток. Хюсо казва: „Спиновете при обичайните слънчеви клетки са „разбъркани“, но благодарение на магнетизма [в този случай] ние успяхме да ги „подредим“, за да може да се събира повече ток“. Изследователите потвърдиха, че използването на електроди от този тип увеличава фотоволтаичната ефективност на устройството с 14%.

Устройството има и друго предимство – то е в състояние да генерира променлив ток, който е много по-полезен при обичайните приложения на електроенергията, отколкото правия ток, генериран от стандартните слънчеви клетки. С това отпада нуждата да се използват трансформатори. „Обръщането на тока се извършва в самото устройство, когато електроните, създадени от светлината, взаимодействат с магнитните контакти, чиито спинове са подредени“, обясни Хюсо.

Макар че изследователите демонстрират, че използването на магнитни електроди увеличава ефективността на фотоволтаичните клетки, те все пак настояват, че все още са далеч от постигането на „оптималната фотоволтаична клетка“. Предвид тази цел те работят върху изграждането на подобни устройства, използващи органични материали, които да са по-ефективни от фулерена. „В бъдеще ще бъде възможно да се произведе комерсиално устройство, което действа като слънчев модул и директно произвежда променлив ток“, казват изследователите.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*