Промяната на климата поражда миграционни процеси

За първи път изследователи от Университета в Отаго показаха, че последиците от изменението на климата не само оказват влияние върху решението на хората да мигрират, но всъщност са по-важен мотив, отколкото са доходите и политическата свобода в страната, от която хората бягат.

Изследователят-икономист от Otago Business School д-р Денис Уестелбаум е анализирал данни за международната миграция в съвместен проект със студентката от Университета във Уелингтън – Амелия Абърн. Традиционно проучванията от този вид разглеждат движещите сили за миграцията, като се фокусират върху икономическите различия, например в заплатите и разходите. Едва наскоро бяха включени и климатичните фактори.

Двамата изследователи са разгледали миграционните потоци към 16 дестинации в ОИСР от общо 198 държави на произход в продължение на 35 години. Накратко, оказало се, че повишаването на температурите подтиква хората да мигрират, а екстреми като урагани и супербури рязко ускоряват миграционните потоци.

Обичайно хората “разбират” за климатичните промени именно чрезекстремните метеорологични събития, казва д-р Денис Уестелбаум. Те усещат и промените в местните климатични модели.

Събития като бури, наводнения, горещи вълни и суши имат различни ефекти върху миграцията. По-специално, повишаването на температурата оказва голямо влияние върху решенията за имиграция – интуитивно хората бягат от отрицателните последици от изменението на климата. Наред с това единични или непредвидени събития могат да окажат трайно въздействие върху имиграционната тенденция на дадена страна. Най-интересното е, че след повишаване на температурите миграцията намалява за около четири години, преди да се увеличи за около 10 години.

Това представлява важен, но тесен прозорец от възможности за политиците, предупреждават учените. Глобалните миграционни процеси са все по-силно повиляни от климата и това е важен въпроспред всидки политици по света, казват изследователите.

1 коментар

  1. Възможно е, но това не е единственото оправдание за миграцията. Големите парични потоци, които отиват в нечии джоб също са не по-малка причина за това явление, равносилно на агресия!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*