Нова енергийна концепция от Швеция може да направи всяка сграда нулевоенергийна?!

Нова шведска енергийна концепция може да превърне всяка сграда в нулевоенергийна структура. Иновативната компания Innenco, базирана в зеления град Малмьо, използва топлинната маса на сградите, за да намали драстично енергийното потребление – с около 85%. Чрез термопомпи, охладители и слънчеви панели Innenco може да изгради нови сгради или да реновира съществуващи сгради до състоянието на нетно нулево потребление на енергия.

“Нашата визия е да създадем възможности за ефективно изграждане на нови конструкции с нулево потребление на енергия, които дават на всички възможността да направят същото,” казва главният изпълнителен директор и основател Джонатан Карлсон пред Inhabitat. Самото име Innenco означава „новаторска енергийна концепция“.

Промяната започва с т. нар. система от активни елементи: тръби биват интегрирани в рамковата конструкция, за да използват топлинната маса на сградата. Добавянето на термопомпи и охладители към системата позволява на Innenco да постигне четири до шест пъти по-голяма ефективност при отопление и охлаждане. На този етап това намалява използването на енергия с 85%. За да покрият последните 15%, Inneco инсталират слънчеви панели от собствен модел – Innenco Quantum. “Това прави инвестицията в слънчеви клетки далеч по-ниска от традиционната и ние можем да постигнм нулевоенергиен статут при една наистина рентабилна инвестиция”, казва Карлсон. Сградите, където всичко това е вече направено, поддържат комфортна температура от около 22 градуса по Целзий постоянно.

Системата е нова, но вече има много инсталации – подобни системи са реализирани в домове, офиси, училища и индустриални помещения. Реализирани са проекти в Швеция, Чехия, Испания и Холандия, има и заявки от Турция и Обединените арабски емирства.

Карлсон казва, че системата е приложима и за индустриални сгради, а концепцията може да се “преведе” добре и за небостъргачите. Приложима е за нови сгради, но и за вече съществуващи такива.

Снимки: Innenco

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*